Polkupyörän oston yhteydessä kannattaa aina ostaa kunnollinen lukko. Polkupyörän lukko on aina se väärä asia mistä kannattaa säästää, sillä huonon lukon saa yksinkertaisin toimenpitein rikottua. Lukkoja on hyvin montaa erilaista tyyppiä ja valitettavasti ne parhaimmat myös useimmiten painavat eniten ja ovat kalliita.
Erilaiset lukkotyypit
D-lukko
D-lukko tai suomessa usein myös U-lukko on järeä vaihtoehto pyörän lukoksi. Niiden heikkoutena on usein paino ja muoto kuljetettaessa. Ne tarjoavat kuitenkin hyvän suojan varkauksia vastaan. Tarjolla on myös mini-vaihtoehtoja, mitkä ovat selvästi mukavampia kantaa mukana, tarjoavat jopa enemmän suojaa isoihin verrattuna, mutta ovat hieman hankalampia asentaa. Tämä johtuu pienestä sisähalkaisijasta ja voi olla haastavaa löytää paikka mihin saa sekä pyörän rungon, että kiinnityspisteen sopimaan lukon sisälle.
Ketjulukko
Ketjulukko on nimensä mukaisesti ketju. Käyttöominaisuuksiltaan se on kätevämpi kuin D-lukko, sillä se muuntuu kätevästi kiinnityspaikan vaatimusten mukaan. Turvallisuus ei kuitenkaan ole useinkaan lähellä D-lukon tarjoamaa.
Vaijerilukko
Vaijerilukoista löytyvät yleensä ne pahamaineisimmat lukot, jotka on helppo saada auki sen suurempia ongelmia. Huonompi homma on vielä se, että ne ovat usein niitä houkuttelevimpia ostoksia, sillä ne ovat kevyitä, helppoja käyttää ja yleensä vielä hinnoiltaan edullisia. Poikkeuksiakin toki löytyy, mutta esimerkiksi Evansin lukkovalikoimassa ei ole yhtään Gold-tason vaijerilukkoa.
Usein vaijeria käytetään lisävarusteena, jonka avulla pyörän saa lukkoon useammasta kohtaa.
Lisäksi markkinoilla on jos jonkinmoista viritystä tarjolla unohtamatta tietenkään etenkin kaupunkipyöristä tuttua runkolukkoa. Runkolukkokin on ihan hyvä vaihtoehto ja sitä tuskin paikanpäällä saa auki ainakaan yhtä helposti kuin heikkoa vaijerilukkoa, mutta autolla liikkeellä oleville varkaille se ei tuota ongelmia.
Viime vuosina markkinoille on ilmestynyt myös yhä enemmän hälyttimellä varustettuja lukkoja. Käytännössä ne pitävät ääntä, mikäli joku yrittää niitä väärin keinoin avata, aivan kuten autoissa hälyttimet.
Toinen uutuus on linkkilukko tai taittolukko. Se on yhdistelmä kestävyyttä, helppoa siirreltävyyttä ja laadukkaita, pyörän pintaa kolhimattomia materiaaleja.
Mistä tiedän onko polkupyörän lukko hyvä?
Yleensä lukkovalmistajat tarjoavat omia arvioitaan ja taulukkoja lukkojen laadusta tai pikemminkin siitä, kuinka vaikea lukkoja on heidän omasta mielestään murtaa. Tämä auttaa sinua valitsemaan tietyn valmistajan tuotteiden välillä, mutta se ei tarjoa kokonaiskuvaa siitä, onko lukko oikeasti hyvä verrattuna esimerkiksi muiden valmistajien lukkoihin. Kannattaakin lukea riippumattomien toimijoiden arvioita lukkojen kestävyydestä. Hyvä paikka lukon murtovarmuuden tarkistamiseen on briteissä päämajaansa pitävä Soldsecure. He arvioivat lukkoja asteikolla Gold – Silver – Bronze. Linkistä pääset hakukenttään, mihin voit syöttää lukon, mitä olet kenties ostamassa ja näät minkä arvosanan se on saanut. Aina sinun ei tarvitse, luojan kiitos, lähteä itse etsimään tietoa lukkojen laadusta sillä esimerkiksi Evans Cycles jaottelee lukkovalikoimansa näihin edellämainittuihin kategorioihin.
Pyörän lukitseminen
Lähtökohtaisesti polkupyörä pitäisi aina saada sisätiloihin yöksi, joko kotiin tai varastoon. Tämä itsestäänselvyys pelastaa pyörän varkailta lähes kaikissa tapauksissa. Jos kuitenkin joudut jättämään pyörän ulos, etenkin yöksi, kiinnitä se asiaan mikä on kiinteästi kiinni jossain. Eli esimerkiksi maahan pultattuun tolppaan, sillä edes pyöräteline mitä voi liikutella, ei aina pelasta pyörääsi. Jos pyöräsi on lukossa vain siten, että sen vanteet ovat lukolla jumissa, ei se estä varasta nostamasta pyörää pakettiautoon.
Toinen tärkeä elementti on jättää lukon ja kiinnityspisteen väliin mahdollisimman vähän tilaa, niin että väliin ei saa mahtumaan työkaluja. Kuvassa olevan, 4 euron lukon, saa auki vaikka pesäpallomailalla tai lapiolla vääntämällä.
Kuvan lukko sopii korkeintaan lähikaupassa käynnin ajaksi, emmekä missään tilanteessa suosittele ostamaan tämän tyyppistä lukkoa pääasialliseksi lukoksi pyörään.
Seuraavista linkeistä pääset tutkailemaan kauppojen lukkovalikoimaa: